Sinds ik les geef op middelbare scholen en in het beroepsonderwijs, worden mijn communicatie en 'people skills' grondig getest, in deze blog schrijf ik over wat ik meemaak en opsteek voor de klas.
15 juli 2019
Een tip voor ingedutte communicatieadviseurs: ga eens voor de klas staan!
Na 15 jaar in de communicatiesector wist ik het eigenlijk allemaal wel: waar je ook aan de slag gaat, je zet toch altijd weer dezelfde stappen. Je stelt dezelfde vragen en volgt voorspelbare processen met de baas en de collega’s. Na een tijdje weet je waar je bij wie wel of niet mee aan moet komen. Want hoe uniek we ook willen zijn: iedereen past wel in een hokje, klaar om verleid te worden tot een donatie, een like of het kopen van een toegangskaartje. Ieder verhaal is te spinnen tot een succes en uiteindelijk wil iedereen macht, geld en in de krant. Ik was er eigenlijk wel klaar mee, dacht ik.
En toen ging ik voor de klas staan. Echt mensen: probeer eens een onwillige adolescent iets te leren. Bijvoorbeeld over de schoonheid van creativiteit, de zeggingskracht van de cinema of hoe propaganda werkt. In het onderwijs bleek ik bij iedere communicatie met leerlingen achter te staan met 10-0. Ik bevond mij steevast in de slechtst mogelijke beginsituatie met de moeilijkste doelgroep van allemaal. Al bij de eerste vraag ging ik pijnlijk op mijn bek: juf, waarvoor moeten we dit leren?
Alles wat ik wist over communicatie moest ik uit de kast halen, afstoffen en opnieuw leren. Ik liep tegen de muren van de groepsdynamica, raakte verstrikt in zones van naaste ontwikkeling, viel in al mijn valkuilen en klom er weer uit. In een jaar tussen adolescenten had ik een arsenaal aan communicatietrucs – waar een middelmatige populist de wereld mee had kunnen veroveren – opgebruikt.
Sinds ik les geef begrijp ik dat ik niets zeker weet. Ik word er constant aan herinnerd dat mensen een raadsel zijn en dat ieder individu bijzonder en interessant is. En ik leerde dat alles wat je kunt doen, is mensen begeleiden naar kennis en met hen te onderzoeken wat ze dachten al te weten. Het was een geweldig uitdagend en verrijkend jaar waarin ik kennis en ervaring opgedaan heb om een betere educator, trainer, spreker, schrijver, filmmaker, lesplanmaker en mens te zijn.
Back to Top