foto: Emilio Brizzi

In een dichtbevolkt buurtje in Amsterdam West, tussen de Bilderdijkgracht en de Kostverlorenvaart, ontvouwt zich een klassiek verhaal. Een verhaal met hoofdrollen voor kleurrijke karakters als de likkebaardende makelaar, de eigengereide buurtbewoner, de ambitieuze politicus, de bezorgde bejaarde en de drukke tweeverdieners aan wie alle commotie voorbij zal gaan…
‘Groeten uit de Kinkerbuurt’ is een documentaire project in samenwerking met Het Parool. waarbij ik de opwaardering van dit Amsterdamse buurtje volg terwijl het gebeurt, door de ogen van de mensen die het ondergaan. In de zomer van 2016 publiceerde Het Parool de intro en aflevering 1 t/m 3. In de zomer van 2017 publiceerde Het Parool ‘Ondertussen in de Kinkerbuurt,’ en aflevering 4 en 5. Aflevering 6 is gepubliceerd op 22 februari 2018. Een slotaflevering is in de maak.
GROETEN UIT DE KINKERBUURT
Veryupping, vertrutting, opwaardering, gentrification: hoe je het proces ook wilt noemen, het gebeurt nu in de Kinkerbuurt. Daar is iedereen het wel over eens. Over wat we er mee winnen of verliezen zijn de meningen nog verdeeld. Na de opwaardering van volksbuurten als de Jordaan en de Pijp, is nu de Kinkerbuurt aan de beurt: de buurt is eindelijk ontdekt door mensen met genoeg geld om het beschikbare vastgoed op te kopen en de projectontwikkelaars zijn aan de slag gegaan. Waarna de voorspelbare karavaan van koffietentjes, concept stores en biologische winkels het gebied intrekken.
De ophef die deze ontwikkeling veroorzaakt wordt breed uitgemeten in de lokale en landelijke media. Feiten en de nuances zijn in de discussies over ‘gentrification’ vaak ver te zoeken, partijen staan lijnrecht tegenover elkaar. Voorstanders zijn blij dat ‘die gribusbuurt eindelijk wordt aangepakt’, tegenstanders zijn boos over de ‘uitverkoop van hun buurt aan het grote geld’. En hoe lang deze partijen ook discussiëren, ze komen niet nader tot elkaar.
Met het project “Groeten uit de Kinkerbuurt” wil ik meer nuance en persoonlijke verhalen toevoegen aan de huidige discussie over gentrificatie in Amsterdam. Kijk op : www.groetenuitdekinkerbuurt.nl voor alle afleveringen.
Bekijk hieronder de afleveringen 1 t/m 6:
Tekst: Else Lenselink; Interviews: Else Lenselink; Camera: Else Lenselink, Paul Enkelaar; Montage: Else Lenselink; Muziekselectie: Willem Kramer, Fotografie: Emilio Brizzi, Paul Enkelaar.
Back to Top